Ontwikkeling en realisatie drijvende krooshekken

Project

Ontwikkeling en realisatie drijvende krooshekken

BB3D is een van winnaars van de Winnovatie challenge van Waterschap de Dommel. Er moest een innovatieve oplossing bedacht worden om duikers kindvriendelijker te maken zonder dat de doorstroom en/of flora en fauna wordt belemmerd. Wij hebben drijvende krooshekken ontwikkeld die meebewegen met de waterstand. De eerste pilot is geplaatst en er wordt gekeken hoe deze functioneert de komende periode. 

Krooshekken worden gemonteerd in de in- en uitstroom van duikers uit veiligheid zodat kinderen niet in de duiker kan kruipen. De meeste krooshekken zijn tot onder op de bodem gemonteerd, echter ontstaat hierdoor verstopping van het hek en wordt de doorstroming belemmerd. Om deze reden zijn er krooshekken die niet doorlopen tot de bodem. De doorstroming wordt zo niet belemmerd, maar in droge zomers wanneer de plas opdroogt is het mogelijk om voor kinderen onder het hek door in de duiker te kruipen. 

Daarom heeft BB3D deze drijvende duikers ontwikkeld die meebewegen met de waterstand. Zo is er geen belemmering van de doorstroming en wanneer de plas opdroogt in de zomer valt het krooshek op de grond zodat de duiker wordt afgesloten.

BB3D visualisatie vrijstaande woning
BB3D visualisatie vrijstaande woning 2

Wij zijn BBTS

Engineering & Technical solutions